unwort

almanya gündemini takip edenler, "unwort des jahres" kavramina asina olduklari gibi 2012 ilinin "unwort"unun da opfer-abo oldugunu da duymustur. bu kelimenin ve secilmemelerine ragmen listeye giren diger iki kelime olan pleite-griechen ve lebensleistungsrente'nin neden tercih edildigine dair aciklamalari su adresten ögrenebilirsininiz. burayi incelerken 20. yüzyilin "unwort"unun menschenmaterial oldugunu ögrenmis oldum.

konumuza dönersek, öncelikle "unwort" kelimesini cok sevdigimi söylemeliyim. ama hikaye 1971'de secilmeye baslanan, almanlara yakismayacak bir ciddiyetsizlikle devami bir süre getirilemeyen fakat 1977'den günümüze kadar düzenli olarak aciklanan "wort des jahres"e dayaniyor. bir grup insan da 1991'den itibaren suradaki aciklamayla gerekcelendirdikleri üzere "unwort des jahres"i secmeye basliyor. isteyen herkes kelime teklifinde bulunabilirken karari bir jüri veriyor. (bütün secilmis kelimeler icin de söyle alalim sizi!) korkmayin, bunda hincal uluc yok! gerci böyle kelimeyle ilgili bir meselede jüri denince benim aklima "bir kelime bir islem" yarismasindaki jüriler geliyor. islemci bey amca herkesin yapabildigi dört islemleri tasdik etmekten baska bir ise yaramazken kelimeci bey amca kahir ekseriyetle daha uzun kelimeyi bulur, daha uzunu bulamasa bile jokersizini bulur, o da olmazsa sirf tad kacirmak icin yarismacilarin bulamadigi kelimeleri siralardi.

konuyu dagitmayayim. google marifetiyle konu hakkinda ayrintili bilgi edinmeye calisirken avusturya'da wort des jahres'in, isvicre'de de umwort des jahres'in secildigini ögrendim.

türkiye gibi kelimelerle kavgali bir ülke icin bütün bunlar ne ifade eder bilemiorum ama öyle iste!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder