Mössingen´de kaldi yürecigim

Almanya´da bir sehri Dersim´e (bilmeyenler icin Tunceli) benzetecek olursak ya da Dersim´i Almanca´ya cevirecek durumda olsaydik, bu sehir kesinlikle Mössingen olacaktir.

Mössingen Baden-Württemberg eyaletinin tam ortasinda bulunur. Stuttgart´in güneyinde bulununan 20.000 nüfuslu sehir günümüzde Cicek Sehri (Blumenstadt) diye anilmaktadir. Sahsi kanaatime göre Mössingen´in diyalektik önemi botanik öneminden daha fazladir.
31 Ocak 1933´te yani Hitler´in iktidara gelisinden sadece 1 gün sonra, Mössingen´de Jakop Textor önderligindeki, cogu tekstil iscisi olan 800 kisinin baslattigi grev Almanya´da bir ilktir. Zira Almanya´da 1933 yilindan 1945 yilina kadar Hitler ve Nazi rejimine karsi organize edilmis TEK eylemdir.

Bir komunist olan Jakop Textor´un bahcesinin duvarina yazdigi, " Wer Hitler wählt, wählt Krieg - Hitleri secmek savasi secmektir" yazisi gec de olsa yillar sonra hakliligini kanitlamistir.

1607 yilinda bir idari raporda Mössingen sehri üzerine olan tespit ilginctir. Sehir "halsstariges, rebellisches Gesindlein - dik kafali, isyankar bir halk" olarak tanimlanmistir. (Gesindlein kelimesi bir asagilama anlaminda kullanilmistir. bknz. türkcesi ayaktakimi, serseri vs.). Mössingen halki bu tespitten tam 326 yil sonra fasizme karsi durusu ile tüm Almanya´ya bir örnek teskil etmistir. Mössingen halkinin isyani, zamanin Nazi hükümeti tarafindan bastirilmis olsada her 31 Ocak´ta Jakop ve arkadaslari saygi ile anilmaktadir.
 
Bern Jürgen Warnleken ve Herrmann Berner´in  "Da ist nirgends nichts gewesen außer hier- Das rote Mössingen im Generalstreik gegen Hitler" kitabi konuya ilgi duyanlara tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder